Küçük odalarda 4-5 kişinin aynı anda kaldığı öğrenci yurtları, birçok hastalığa davetiye çıkarıyor.
OZAN ÖMER KADÜKER- Uzmanlar hastalıkların yayılmaması için öğrencilerin kişisel hijyenlerine özen göstermelerini, havlu, tıraş bıçağı gibi malzemelerin ortak kullanılmamasını ve yurtların ilaçlanmasını öneriyor. Peki, öğrenciler nelere dikkat etmeli?
İstanbul Medipol Üniversitesi Pendik Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Bölümü’nden Dr. Öğr. Üyesi Bengisu Ay “Bu hastalıklar Kovid gibi solunum yolu enfeksiyonları, kızamık suçiçeği gibi döküntülü hastalıklar, Hepatit A gibi sarılık yapan hastalıklar, ishal, hatta menenjit olabilir. Hijyenik olmayan aletlerin ortak kullanımı bu tarz hastalıklara yakalanmaya yol açabilir. Uyuz, bit gibi parazitler salgın yapabilir” dedi.
Kısıtlı bir alanda toplu halde kalınan yerlerde enfeksiyon etkenlerinin yayılma ihtimalini yükselteceğini belirten Ay, “Korunmak için öncelikle aşı ile önlenebilen hastalıkların aşıları yapılmalı. El hijyeni, düzenli duş ve banyo yapmak, kıyafetlerin düzenli yıkanması, tuvalet kullanımı sonrası el yıkama, ortamın temizliği gibi kişisel hijyen kurallarına dikkat edilmeli. Hastalarla yakın temastan ve ortak tabak, bardak kullanımından kaçınılmalı.”
‘ODALARI HAVALANDIRIN’
İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı’ndan Dr. Öğretim Üyesi Rıdvan Karaali ise hastalıkların yayılmaması için öğrencilerin kişisel önlemlerinin yanı sıra yurt yönetimlerinin de önlemler alması gerektiğine dikkat çekti. Karaali gereken önlemleri özetle şöyle sıraladı: “Öğrenciler, öz bakımını iyi yapmalı. Odalar sık sık havalandırılmalı, düzenli aralıklarla ilaçlanmalı. Havlu, diş fırçası, tıraş makineleri gibi hijyen malzemeleri kişiye özel olmalı.”