Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Gabar petrolü ve Karadeniz’de petrol keşfine yönelik önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Bayraktar ayrıca ‘doğal gaz ve elektriğe zam gelecek mi?’ sorusuna yanıt verdi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar’ın açıklamaları şu şekilde: “Türkiye’de gidilmemiş herhangi bir coğrafya kalmayacak. Biz tekrar oralara gideceğiz diye bir karar aldık. Gabar bu stratejinin bir sonucudur. Biz denizlerimizde kendi imkanlarımızla, gemilerimizle olacağız dedik. Kendi filomuzu oluşturduk şu anda Türkiye Petrolleri’ni dünyanın en önemli deniz filolarına sahip bir şirket haline getirdik.
’40 BİN VARİL ÜRETİMİ GEÇMİŞ DURUMDA’
Her gün rekor söylüyoruz çünkü Gabar keşfi Türkiye’de Cumhuriyet tarihinin en büyük keşfi. Bugün Şırnak ilimiz Türkiye’nin açık ara en çok petrol üreten ili haline geldi. Bugün 40 bin varil günlük üretimi geçmiş durumda. Çok kaliteli bir petrol üretiyoruz.
‘ARA HEDEF 50 BİN VARİL ÜRETİM’
Yaptığınız çalışmalar, hesaplamalar, sahanın bize söyledikleri, 100 bin varil günlük hedefine ulaşmayı hedefliyoruz. Bu yıl içerisinde yıl sonuna doğru hedefimiz 33 kuyunun 95’e çıkması. Ara hedefimiz haziran başında 50 bin varile çıkmak. Yıl sonunda 100 bin varil üretim rakamına ulaştırmak. Ulaştığımız gün Türkiye’nin üretimini 200 bin varile getirecek noktaya geleceğiz. Türkiye günlük 200 bin varil petrol üreten bir ülke haline gelmiş olacak.
‘EKONOMİK BÜYÜKLÜK 3 MİLYAR DOLAR’
Gabar’da 100 bin varile ulaştığımızda bugünkü petrol fiyatları ile konuşursak 3 milyar doların üzerinde bir ekonomik büyüklüktür. Bunu biz ithal etmiyoruz bu para bizim ülkemizde kalıyor. Toplam üretimimiz açısından da 200 bin varile çıktığımızda bugünkü petrol fiyatları ile 6 milyar dolar ithalat kalemini önlemiş oluyoruz.
HAKKARİ VE VAN’DAKİ PETROL ÇALIŞMALARI NE DURUMDA?
2024 için çok iddialı bir arama programımız var. 2024 yılında 140 kuyu arama amaçlı açacağız. Van’da Çatak sınırları içerisinde, Hakkari, Şırnak tam kesişim noktasında kazmayı düşündüğümüz kuyu buralarda kuyuları kazacağız. Buralardan inşallah yeni rezervler ekleyeceğiz. Yeni keşifler inşallah buralardan gelecek.
GABAR PETROLÜ İÇİN BORU HATTI İHTİYACI OLACAK MI?
Boru hattına ihtiyaç olacak, üretim arttıkça iki sebeple buna ihtiyaç var. 1-maliyetleri düşürmek açısından 2- lojistik anlamda. Mutlaka boru ile taşımamız gerekiyor. Gabar sahasını Irak-Türkiye boru hattına bağlayacak 35 km’lik bir boru hattımız var. İdil’deki BOTAŞ istasyonuna taşıyacağımız boru hattı devam ediyor. Bizim Ceyhan’a bu petrolü ulaştırmamız mümkün olacak.
DIŞ ÜLKELERLE ENERJİ ANLAŞMASI HAKKINDA
Yurt dışında oluşabilecek kaynaklara bakmamız lazım. Bizim yakın coğrafyamızda Irak’ta zaten Basra’da 3 tane sahada ortaklığımız var. Kuzey Irak bölgesinde 3 ortaklığımız var. Azerbaycan, Kazakistan, Rusya’da belli ortaklıklarımız var.
‘LİBYA’DA ANLAŞMAYA ÇOK YAKINIZ’
Libya’da kara sahasında anlaşmaya çok yakınız. Uluslararası petrol şirketleri ile ortaklık yapıyoruz. Libya’da deniz sahası ile ilgiliyiz.
‘SOMALİ’DE SİSMİK ÇALIŞMAYA BAŞLAYACAĞIZ’
Bunun son örnekleri Somali, özellikle deniz tarafında ciddi petrol rezervi olduğunu düşündüğümüz alanlarda önemli bir anlaşma imzaladık. Somali ile hedefimiz 2024 yılı bitmeden biz orada tespit ettiğimiz bir lokasyonda sismik çalışmaya başlayacağız. 2025 yılında keşif amaçlı bir derin deniz sondajını yapmayı hedefliyoruz.
‘KARADENİZ’DE PETROL KUYUSU KAZACAĞIZ’
Burada mayıs ayı gibi 5 milyon metreküp güne çıkma hedefimiz var. Biz hep doğal gaz konuşuyoruz. Karadeniz’de petrol emaresi olduğunu düşündüğümüz bir keşif kuyusunu birkaç ay içerisinde kazacağız.
DOĞAL GAZ VE ELEKTRİĞE ZAM OLACAK MI?
En uygun şekilde vatandaşlarımıza nasıl sunarız o çabanın içerisindeyiz. Mayıs ayında zam beklentisi gözükmüyor. Onu da yönetebileceğimizi düşünüyoruz. Gelişmelere göre bunları önümüzdeki süreçte değerlendireceğiz.