Milli Eğitim Bakanlığı ile Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu arasında ‘Milli İşletim Sistemi Pardus’un Etkileşimli Tahta ve Bilişim Teknolojileri Sınıflarında Yaygınlaştırılması Projesi’ kapsamında sözleşmenin imzalandığı bildirildi.
Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, kamuda açık kaynak kodlu yazılımların kullanımını yaygınlaştıracak ‘Kamuda Açık Kaynak Kodlu Yazılım Kullanımı Genelgesi’ Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla Resmi Gazete’de yayımlandı.
Bu kapsamda MEB Yenilik ve Eğitim Teknolojileri (YEĞİTEK) Genel Müdürlüğü ile TÜBİTAK Ulusal Akademik Ağ ve Bilgi Merkezi (ULAKBİM) arasında milli işletim sistemi Pardus’un okullarda yaygınlaştırılması amacıyla sözleşme imzalandı.
‘MEVCUT UYGULAMALARIN YERLİLEŞTİRİLMESİ ÇOK DEĞERLİ’
Sözleşme imza töreni, YEĞİTEK Genel Müdürü Mustafa Canlı, TÜBİTAK ULAKBİM Müdürü Mehmet Mirat Satoğlu, Proje Yöneticisi Zahit Çuhadar, Müdür Cengiz Çelik, Ekip Lideri Merve Ceylan ve YEĞİTEK Daire Başkanlarının katılımıyla gerçekleşti. İmza töreninde konuşan Genel Müdür Mustafa Canlı, “Gençlerimizin sadece kapalı lisanslı platformları kullanarak bunların varlığı dışında bir dünyadan habersiz yetişmesi değil, açık kaynak dünyasında yerli ve milli platformlarla kendilerini geliştirebilmeleri, kendilerine bir dünya kurabilmeleri için ULAKBİM ile imzaladığımız bu sözleşmeyi çok değerli ve önemli buluyoruz” dedi.
Canlı, “Öğretmenlerimizin sınıf içinde ihtiyaç duyduğu etkileşimli tahtalardaki mevcut uygulamaların yerlileştirilmesi, güncellenmesi ve desteğin bizim kurumlarımız tarafından verilmesi bizim için çok değerli. Bu vesileyle Sayın Bakanımız Yusuf Tekin’in tensipleriyle imzaladığımız bu sözleşmenin tüm eğitim camiamıza, bilişim sektörümüze, araştırma geliştirme kurumlarımıza hayırlı olmasını diliyorum. Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatları doğrultusunda kamuda açık kaynak kodlu yazılımların kullanımını yaygınlaştırma çalışmalarımıza bu sürece yeni özellikler, kabiliyetler, performanslar ekleyerek devam edeceğimizi ifade etmek istiyorum” değerlendirmesinde bulundu.
‘DÜNYA İÇİN ÖRNEK OLACAK’
TÜBİTAK ULAKBİM Müdürü Satoğlu da “Açık kaynak teknolojileri gençlerimiz için sadece bir ürün değil, artık bir hareket. Öğrencilerimizin erken yaşlarda bu teknolojiler ile tanışması büyük bir avantaj. Amacımız sadece bir işletim sistemi kurmak değil, eğitimi yaygınlaştırmak dolayısıyla bütün yan ürünleriyle, üretimiyle ve eğitim araçlarıyla bu hareket 650 bin etkileşimli tahtaya yayıldığında dünya için de bir örnek olacak” ifadelerini kullandı.
Sözleşme, Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okullardaki etkileşimli tahtalara özel olarak hazırlanmış milli işletim sistemi Pardus’un yeni ve daha gelişmiş özelliklerle donatılması, yaygınlaştırılma çalışmalarının yapılması, Pardus yüklü tahtaların daha geniş ölçekte merkezi yönetiminin sağlanması ve Öğretmen Bilişim Ağı üzerinden sunulmuş Pardus etkileşimli uzaktan eğitim içeriklerinin yeni geliştirmeler doğrultusunda güncellenmesini kapsıyor.