AK Parti’nin düzenlediği “Türkiye Yüzyılı Şehircilik Politikaları Çalıştayı”nda şehirlerin yeniden yapılanma süreci ele alınıyor. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Karaaslan “Geleceğe söz söyleyen şehirleri oluşturmak istiyoruz” dedi.
AYŞEGÜL KAHVECİOĞLU- AK Parti Çevre, Şehir ve Kültürden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Çiğdem Karaaslan, “sağlıksız, riskli, deprem ve diğer affetlere karşı dayanaksız yapıların temizlendiği bir Türkiye” hedefine hızla ulaşmak istediklerini söyledi.
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Karaaslan, partisinin yeni şehircilik çalışmalarını Milliyet’e anlattı. “Türkiye Yüzyılı Şehircilik Politikaları Çalıştayı” başlattıklarını açıklayan Karaaslan, “Çalıştay kapsamında Türkiye’nin önemli mimarları, mühendisleri, peyzaj mimarları, sosyologları, tarihçileri, sanat tarihçileriyle oturacağız. ‘Sürdürülebilir Şehirler’ başlığı altında iklim değişikliğine uyum ve mücadele kapsamında şehirlerimizin yeniden yapılanma sürecini ele alacağız. Bir diğeri, ‘Kimlik, Estetik ve Mimarlık’ olacak. ‘Planlama, Tasarım ve Vizyon’ başlığı altında geleceğe yönelik söyleyeceğimiz ve öncülük yapacağımız ne varsa bunları değerlendireceğiz. ‘Kültür ve Miras’ meselesini oturup konuşacağız. İnsanı merkezine alan bir şehircilik anlayışı bize ecdadımızın mirası. Bizler de bunu geleceğe taşımanın gayretindeyiz” dedi.
Karaaslan, Türkiye’nin genelinde bir deprem riski olduğunu belirterek “Sağlıksız, riskli, deprem ve diğer affetlere karşı dayanaksız yapıların temizlendiği, yerine sağlıklı yapıların inşa edildiği; şehirlerimizin risklerden arınmış hale geldiği bir Türkiye hedefine hızla ulaşmak istiyoruz. O nedenle yeni bir şehircilik vizyonu çalışıyoruz. Biz geleceğe söz söyleyecek şehirler oluşturmak istiyoruz” diye konuştu.
Her şehre özel yaklaşım
Karaaslan, Başkanlık olarak 2018 yılında ‘Şehrim 2023’ ismiyle bir çalışma yaptıklarını belirterek şunları söyledi: “Türkiye’de ilk kez bir siyasi partinin şehirleri çevre, şehir ve kültür değerleri üzerinden ele aldığı, siyasi görüş gözetmeksizin bütün paydaşları aynı masa etrafında topladığı bir organizasyon olmuştu. O çalışmayı güncelliyoruz. Şehirlerin farklı özellikleri, riskleri, talepleri var. Her şehre özel yaklaşımlarımız olacak. Şehrin sesine kulak vermek için yola çıkıyoruz.”
‘Sıfır Atık Hareketi en büyük çevre projesi’
Karaaslan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın himayesinde organize edilen “Herkes için Sürdürülebilir Kentsel Gelişimin Finansmanı” temalı toplantıya işaret ederek, “En somut ve en büyük çevre hareketi sayın Emine Erdoğan Hanımefendi’nin öncülüğünde Türkiye’den başladı; gururumuz oldu. Şehirlerimizi inşallah bu hassasiyetle geleceğe taşımak istiyoruz” diye konuştu.
‘MeteoUyarı ile anlık bilgi sağlıyoruz’
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, “MeteoUyarı” sistemiyle anlık, anlaşılır, güvenilir bilgi akışı sağladıklarını belirtti. Özhaseki, sosyal medyadan yaptığı paylaşımda, “Vatandaşlarımızı, hava olaylarıyla ilgili yaşanabilecek bir afetten önce uyarmak bizim görevimiz. Meteoroloji Genel Müdürlüğümüzle geliştirdiğimiz ‘MeteoUyarı’ sistemiyle anlık, anlaşılır ve güvenilir bilgi akışı sağlıyoruz. Havacılık meteorolojisi, askerî ve zirai meteoroloji ile daha birçok alanda hava durumu bilgilendirmesi sağlıyor; meteorolojik olumsuzlukları en aza indirmeye çalışıyoruz” dedi. –ANKARA Milliyet
TÜBİTAK Başkanı Hasan Mandal
TÜBİTAK KOORDİNASYONUNDA ‘KARIŞ KARIŞ’ ARAŞTIRMA: TÜM DİRİ FAYLAR İNCELENECEK
Türkiye Diri Faylarının Paleosismolojik Özelliklerinin Belirlenmesi Araştırma Projesi’nin tanıtımı salı günü yapıldı. TÜBİTAK Başkanı Hasan Mandal, TÜBİTAK koordinasyonunda, AFAD, Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü ile Türkiye Belediyelere Birliği iş birliğinde yürütülecek projede üniversitelerden 190 araştırmacının görev yapacağını belirtti. Mandal, “Türkiye’nin tüm aktif diri fay hatlarında depremler kaç yılda bir tekrar ediyor, hangi büyüklükte tekrar etme riski var? Ona göre şehirlerin, bölgelerin, sanayilerin haritalarının bile gözden geçirilmesi gerekecek. Yapılan çalışma aslında Türkiye için bir tarih. Belki de dünyada örnek olabilecek şekildeki bir çalışma” dedi.
Türkiye’nin karış karış taranarak orta ve yüksek büyüklükte deprem oluşturabilecek diri fay hatlarının çıkarılacağını belirten Mandal, çalışmaların salı günü başladığını kaydederek “Şu an sahadalar. O bölgelerde hendekler kazılacak. O hendekler vasıtasıyla kaç yılda bu depremler devam ediyor araştırılacak” dedi. –ANKARA DHA
Şimdi bir çukurdan ibaret olan bu alandaki apartmanın enkazında 49 kişi hayatını kaybetti, 17 kişi yaralandı.
KOLON KESİLMEMİŞ ZATEN YOKMUŞ!
Gaziantep’te depremde yıkılan ve 49 kişinin ölümüne neden ola 11 katlı Emre Apartmanı ile ilgili kolon kesme iddiasına yönelik olarak bilirkişiler tarafından apartmanın temeli tamamen kazdırılarak inceleme yapıldı. Mimari projede görülen kolonun statik projede görülmediği, kolonun hiç yapılmadığı ortaya çıktı. 2021 yılında bir vatandaşın binadan daire almak için kredi başvurusunda bulunduğu, eksper incelemesinde projede aykırılık olduğunun belirlenerek kredi verilmediği ancak kredi vermeyen bankanın binada kiracı olduğu da ortaya çıktı. Gaziantep 9. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada iki müteahhit tutuklu, şantiye şefi ve mimar da tutuksuz olarak “bilinçli taksirle adam öldürmeye sebebiyet verme” suçundan 22 yıl 6 aya kadar hapis cezasıyla yargılanıyor. –GAZİANTEP İHA