ABD ordusu, en erken 2030’un sonlarında envanterine girecek olan yerçekimi bombasının üretimine başladıklarını duyurdu. Dünyada ses getiren gelişmede yeni silahla ilgili bilgiler de verildi.
Rusya’nın Ukrayna’yı işgali ve İsrail-Hamas arasındaki savaşta ön planda yer alan süper güç ABD, İkinci Dünya Savaşı’nda Hiroşima ve Nagazaki’ye atılan atom bombalarından 24 kat daha güçlü bir nükleer ‘Yerçekimi bombası’ için çalışmalar yürüttüğünü duyurdu. Pentagon, B61-13 olarak adlandırılacak silah için onay ve finansman sağlamayı umuyor. Planlara göre B61-13’ün 360 kilotona eşit bir patlama kuvveti sağlaması öngörülüyor, Ağustos 1945’te Hiroşima’ya atılan nükleer bombanın ağırlığı yalnızca 15 kiloton civarındaydı.
‘DÜŞMANLARIMIZ NEDENİYLE ÜRETİYORUZ’
ABD’li yetkililere göre B61-13 daha eski bir model olan B61-7’nin savaş başlığını kullanacak. B61-13 model nükleer bomba ABD’nin silah stoğunu artırmayacak, bunun yerine bazı B61-7’lerin yerini alacak. Konuyla ilgili ABD Savunma Bakanlığı’ndan John Plumb ‘Bu durum, değişen güvenlik ortamını ve potansiyel düşmanların artan tehditlerini yansıtıyor’ dedi ve ekledi:
‘ABD ve müttefiklerimize yapılacak olası saldırılara karşılık vermek, ve ihtiyaç duyduğumuz yeteneklerimizi sahaya sürme sorumluluğumuzu kullanıyoruz’
20 YILA KESİN OLARAK ENVANTERE GİRCEK
Yerçekimi bombasının 2030 veya 40’ların sonlarına doğru ABD’nin envanterine girmesi bekleniyor. Askeri uzmanlara göreyse Washington’un bu hamlesine anlam vermek güç. ABD Savunma Bakanlığı yetkilileri bu kararın nedenini Çin ve Rusya tarafından artan tehditlere bağlıyor.
‘ORDUNUN İHTİYACI YOK’
ABD basınında çıkan haberlerde ordunun aslında böyle bir silaha da henüz ihtiyacının olmadığı hatta bu bombalara duyulan ihtiyacın azaldığını söylüyor. Hava kuvvetlerinde çalışan yetkililer bu tür uzun menzilli füzelerin pilotların hayatını tehlikeye attığını öne sürüyor.