Hamas’ın düzenlediği saldırıyla ilgili istihbarat zayıflığından söz edilirken, Amerikan New York Times, aslında istihbarat alındığını ancak detayların belli olamadığını savundu.
DIŞ HABERLER SERVİSİ – Hamas’ın İsrail’e yönelik büyük saldırıları sonrasında dünyanın en iyi istihbarat servisleri arasında gösterilen Mossad’ın bunu nasıl kaçırdığı konusu tartışılırken, ABD merkezli “New York Times”, “İsrail’in savunma başarısızlıkları Hamas ve Gazze’ye yönelik stratejiyi değiştirebilir” başlıklı bir haber yayımladı.
Hamas militanlarının İsrail topraklarına girmek ve ayrılmak için kullandığı bazı yöntemlerin, İsrailli savunma yetkililerini şaşırttığına dikkat çekilen haberde, İsrail’in şimdiye kadar Hamas ve Gazze’yi istihbarat ağına dayanan bir stratejiyle izole ettiği ancak cumartesi sabahı gerçekleşen saldırılarla bu stratejinin çöktüğü ifade edildi. Gazeteye konuşan üst düzey 4 savunma yetkilisi, istihbarat güçlerinin son aylarda İran ve bağlantılı militanların İsrail’deki iç tartışmaları bir zayıflık işareti olarak gördüklerini, yeni bir askeri çatışmanın çıkabileceği uyarısında bulunduğunu belirtti.
Yetkililerden biri, İsrail istihbaratının Hamas’ın büyük bir operasyon hazırlığında olduğuna dair bazı emareler tespit ettiğini ancak net resim çizilemediğini söyledi. İsrailli yetkililer, saldırının hazırlık aşamasına 250 kadar militanın dahil olduğunun düşünüldüğünü aktardı.
Konuyla ilgili bilgi veren ABD’li yetkililer de, İsrail ve ABD’nin bir Hamas saldırısının mümkün olduğunu bildiğini ancak İsrail’in özel önlemler almasını gerektirecek bir durumun işaretini almadıklarını belirtti.
2005’te İsrail’in Gazze’den çekilmesinin ardından Hamas’ın militan bir örgütten, bölgenin lideri konumundaki bir yapıya dönüştüğüne dikkat çeken gazete, İsrail hükümetlerinin bu süreçte kara operasyonları yapmaktan çekindiğini, bunun yerine hava saldırıları ve örgüt liderlerine yönelik suikast operasyonlarıyla yetinildiğine dikkat çekti. İsrailli yetkililer, Hamas ve Gazze’yi izole etmek için yürütülen bu stratejinin, grubun İran’dan para, eğitim, silah ve istihbarat desteği alarak güçlendiğinin bilinmesine rağmen sürdürüldüğünü söyledi.
Haberde, İsrail yönetiminin cumartesi gerçekleşen saldırılara güç gösterisiyle karşılık vermesinin muhtemel olduğu belirtilirken, bir savunma yetkilisi, Gazze’nin işgalinin de seçenekler arasında olduğunu ifade etti.
Öte yandan Orta Doğu Medya Araştırma Enstitüsü’nün başkanı, terörle mücadele danışmanı Yigal Carmon’un, 31 Ağustos’ta, “eylül veya ekim ayında İsrail’e yönelik bir savaşın çıkabileceğini yazdığı ortaya çıktı.
ABD, D. AKDENİZ’E UÇAK GEMİSİ GÖNDERİYOR
ABD Savunma Bakanı Lloyd J. Austin, Hamas’ın saldırılarının ardından USS Gerald R. Ford uçak gemisi ve beraberindeki görev grubununun İsrail’e destek amacıyla Doğu Akdeniz’e gönderildiğini duyurdu. Austin, ABD Hava Kuvvetleri’ne ait F-35, F-15, F-16 ve A-10 savaş uçağı filolarının bölgede güçlendirileceğini belirterek, İsrail ordusuna yardım olarak mühimmat da dahil olmak üzere ek ekipmanların önümüzdeki günlerde ulaşacağını aktardı. ABD Başkanı Biden da İsrail Başbakanı Netanyahu ile yardımlar konusunda dün telefonda görüştü.
FİDAN’IN DİPLOMASİ TRAFİĞİ DEVAM EDİYOR
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın, İsrail’deki çatışmalar sonrası başlattığı diplomasi trafiği dün de devam etti. Fidan, dün ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’ın yanı sıra Ürdün, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve İspanyalı mevkidaşlarıyla telefonda görüştü. Fidan ile Blinken görüşmesinde, İsrail ve Filistin’deki gelişmelerin ele alındığı belirtiliyor. Bakanlık kaynaklarından alınan bilgiye göre, Bakan Fidan, ayrıca Ürdün Dışişleri Bakanı Ayman Safadi, BAE Dışişleri Bakanı Şeyh Abdullah Bin Zayed Al Nahyan ve İspanya Dışişleri Bakanı Jose Manuel Albares ile de telefon görüşmeleri gerçekleştirdi. Görüşmelerde konu, İsrail ve Filistin’de yaşanan son gelişmelerdi.
REİSİ, İSLAMİ CİHAD VE HAMAS’I KUTLADI
İsrail ve Gazze arasındaki çatışmalar sürerken, İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, dün İslami Cihad Hareketi Genel Sekreteri Ziyad el-Nahalah ve Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye ile ayrı ayrı görüştü. Telefon görüşmelerinde İsrail ve Filistin arasındaki son gelişmeler ele alınırken, Reisi, Hamas’ın İsrail’e karşı düzenlediği operasyona ilişkin kutlama mesajı yayınladı. Mesajında, İsrail için bölgede denklemlerin değiştiğini kaydeden Reisi, İran’ın, Filisin halkının kendini savunma hakkını desteklediğini belirtti. Reisi, “Siyonist düşman artık denklemin değiştiğini bilmeli. Nihayet mazlum milletin ahı zalimlerin üzerinde tufana dönüştü. İlahi zafer güneşi bir kez daha Filistin’den doğdu ve müminlerin kalplerini mutlu etti, özgür dünya halklarını gururlandırdı ve zalimleri zelil etti. Allah’ın selamı gerçekleştirdikleri hareket ile tarih yazan ve zulüm dünyasını şaşkına çevirerek şoke eden cesur Filistin halkının üzerine olsun” ifadelerini kullandı.
AP’DE DESTEK ÇATLAĞI
Avrupa Parlamentosu’nun (AP) İrlandalı milletvekili Clare Daly, Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen’in “Avrupa Birliği İsrail’in yanındadır” açıklamasına tepki gösterdi, “Kim olduğunu sanıyorsun? Siz bu makama seçilmediniz ve Avrupa Birliği’nin Avrupa Konseyi tarafından belirlenen dış politikasını belirleme yetkiniz yok” dedi. Söz konusu açıklamaya sosyal medya hesabı üzerinden tepki gösteren Daly, “Avrupa ‘İsrail’in yanında’ değildir. Biz barıştan yanayız. Bizim adımıza konuşmuyorsunuz. Söyleyecek yapıcı bir şeyin yoksa ve açıkça söylemiyorsan çeneni kapat” ifadelerini kullandı. Von der Leyen önceki gün sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Hamas teröristleri masum kadınları ve çocukları yakalayıp öldürerek İsrail’in kalbine saldırdı. İsrail’in bugün ve gelecek günlerde kendini savunma hakkı vardır. Avrupa Birliği İsrail’in yanındadır” demişti.
REHİNELER ARASINDA YABANCILAR DA VAR
Hamas’ın İsrail’e yönelik saldırıları sırasında rehin aldığı kişiler arasında yabancıların da olduğu belirtiliyor. İsrailli yetkililer, rehineler arasında ABD vatandaşlarının da olduğunu doğrularken, Amerikan Dışişleri Bakanı Antony Blinken, CNN’e birkaç ABD’linin öldürüldüğünü, belirsiz sayıda vatandaşın da rehin alındığına dair bilgiler geldiğini söyledi. İsrail ordusunda görevli bir İngilizin Hamas militanlarının saldırısında öldüğü, bir İngiliz vatandaşının da kayıp olduğu bildirildi. Tayland Dışişleri Bakanlığı, İsrail’in güneyindeki çatışmalar sırasında 11 vatandaşının rehin alındığını duyururken, saldırılarda
2 Arjantinli ve bir Kamboçyalının öldüğü, 2 Brezilyalının kaybolduğu bildirildi. Nepal, çatışmalar sırasında 9 vatandaşının yaralandığını açıkladı. Ölenler arasında bir Fransa ve 2 Ukrayna vatandaşının da bulunduğu belirtiliyor.
FİLİSTİNLİ GRUPLARDAN ‘AKSA TUFANI’NA DESTEK
Hamas’ın “Aksa Tufanı” adını verdiği saldırının ardından bölgedeki gruplar da değerlendirmeler yaptı. Independent Türkçe, Filistinli grupların Kudüs Tufanı Harekatı için neler söylediğini şöyle aktardı:
Hamas: Filistin Safa Haber Ajansı’na göre, Hamas Siyasi Birim Başkan Yardımcısı Salih El-Aruri, Batı Şeria’nın bu savaşta son söz olduğunu ifade ederek, savaşın Batı Şeria’daki tüm yerleşim birimleriyle çatışmaya yol açabileceğini bildirdi. Aruri, tüm halkını Aksa Tufanı operasyonuna katılmaya davet etti.
Mahmud Abbas: Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, ‘Filistin halkının, yerleşimcilerin ve işgal güçlerinin terörüne karşı kendilerini savunma hakkının olduğunu’ vurguladı. Filistin Haber ve Enformasyon Ajansı’nın (Wafa) bugünkü haberine göre Abbas, bazı sivil ve güvenlik yetkililerinin de katıldığı toplantıda ‘Filistin halkına koruma sağlanması gerekliliğini’ dile getirdi.
El Fetih: Tüm liderlerini, çerçevelerini, kadrolarını ve üyelerini genel olarak harekete geçmeye çağırdı ve bu gerilimin tırmanmasından tamamen İsrail hükümetini ve uluslararası
toplumu sorumlu tuttu.
Filistin Kurtuluş Halk Cephesi: Halk Komitesi, Filistin direnişinin, Filistin’in ve Kudüs ile Mescid-i Aksa’nın çağrısına yanıt vermek, çatışmanın doğasını yeniden tesis etmek ve Arap ulusunun onuruna saygıyı yeniden tesis etmek için ortaya çıktığını vurguladı.