Azerbaycan’ın Karabağ zaferi sonrası Türk Dünyası için kritik öneme sahip olan Zengezur Koridoru Yunanistan’ın Kathimerini gazetesinde kendine yer buldu. Söz konusu haberde Türkiye ve Azerbaycan arasındaki ilişkilerle birlikte Ankara’nın Asya’daki hamleleri değerlendirildi.
Kasım 2021; Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesi “tartışılıyor”, Pekin yaklaşan Kış Olimpiyatlarına hazırlanıyor, Azerbaycan Ermenilere karşı 44 yıllık savaş günlerinde kazandıkları zaferin birinci yılını yeni kutladılar. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ankara’daki Cumhurbaşkanlığı sarayında milliyetçi Türk lider Devlet Bahçeli’yi ağırlıyor. Bu ifadeler Yunan Kathimerini gazetesinin Türkiye’nin dış politikasına dair yayınladığı son haberin girişi.
SADECE ASYA’YI KAPSAMIYOR
Kathimerini gazetesi bu sözlerin hemen devamında Bahçeli ve Erdoğan’ın Türk Dünyası haritasını tuttuğu fotoğraf hakkında ‘Söz konusu haritaya göre Türk Dünyası, Türkiye’den başlayarak Batı Çin’deki Müslüman Uygur bölgelerine kadar uzanmakta, Türk hilali ile Azerbaycan, Türkmenistan, Özbekistan, Kazakistan ve Kırgızistan topraklarını kapsamaktadır. Ancak bugünkü gelinen durumda bu harita İran, Rusya, Çin, Balkanlar ve Kırım’ı da kapsıyor.
2040 VİZYONU
Kasım 2021’de İstanbul’da düzenlenen Türk Devletleri Teşkilatı zirvesinden ‘Sözde’ olarak bahseden Kathimerini, burada 17 sayfalık bir 2040 vizyonu taşıyan bir anlaşmanın benimsendiğini bildirdi. Bu gelişmeden tam 2 yıl sonra ise Azerbaycan Karabağ’da net bir zafer kazandı. Zaferin ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 25 Eylül’de Nahçıvan’da Azeri mevkidaşı İlham Aliyev ile görüştü. Bu görüşme sonrası Aliyev, ‘Zengezur Koridoru tüm Türk dünyasını birleştirecek’ dedi.
‘TEK MİLLET, TEK ORDU İKİ DEVLET’
Kathimerini gazetesi her iki ülkenin de sık sık ‘Tek millet, iki devlet’ şeklinde birbirlerinden bahsettiğini bildirerek iki ülke arasında köklü bir askeri ittifakın yanı sıra stratejik altyapı, demiryolları ve enerji alanlarındaki işbirliklerinin bu sözü desteklediğini belirtti.
PROJELER VE ANLAŞMALAR
Bakü askeri yeteneklerini güçlendirmek için Ankara’ya güvenebilirken diğer taraftan Ankara, Bakü’yü Güney Kafkasya ve Orta Asya’ya gerekli bir giriş noktası olarak görüyor. Bu bağlamda iki taraf arasında ‘Bakü – Tiflis – Kars demiryolu hattı’, ‘Bakü – Tiflis – Ceyhan petrol boru hattı’ ve ‘Bakü – Tiflis – Erzurum ve TANAP doğalgaz boru hatları’ konusunda stratejik bağlantılar bulunuyor.
ZENGEZUR KORİDORU TÜRKİYE İÇİN NEDEN KRİTİK?
Haberin son kısmında ise Türkiye ve Azerbaycan’ın coğrafi olarak İran ve Ermenistan tarafından çevrildiği ancak küçük bir koridor olan Zengezur sayesinde iki ülkenin ‘sınır’ anlamında birleştiği belirtildi. Gazete konuyla ilgili ‘Erdoğan’ın Avrupa’dan Asya’ya kadar hayal ettiği ‘Türk dünyası’ Karabağ zaferi sonrası yeniden gündeme geldi’ değerlendirmesinde bulundu.
Ankara, Azerbaycan’ın talep ettiği Zengezur koridoru projesini savunuyor ve çok önemli buluyor. Proje, Türkiye’nin doğrudan Azerbaycan’a ve Orta Asya’daki Türk cumhuriyetlerine açılması imkânı olarak görülüyor. Türkiye ile Azerbaycan’ın 15 Temmuz’da imzaladıkları Şuşa Beyannamesi ile projeye yaklaşım, bir resmiyet de kazanmış durumda.